🧑 🔍

Boerendag Alphen

16 augustus 2010

Boerendag Alphen en toertocht Alphen Dakkar.
Op de tweede zaterdag van augustus wordt de klok in Alphen en omstreken teruggezet. Op de boerendag kan men zien en meemaken hoe vroeger werd geleefd en gewerkt. Op de boerendag komen de oude Brabantse tradities tot leven…..
Maar je zou zeggen: wat heeft dat met de Unimogvereniging te maken? Bijna elk zichzelf respecterend dorp in Brabant heeft immers wel een jaarlijkse boerendag, waar boeren, burgers en buitenlui hun nostalgische gevoelens kunnen botvieren? Maar Alphen heeft voor ons toch wat speciaals. Al jaren wordt de Unimogvereniging uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Een zandbak er bij om in te spelen, inclusief wip-wap en spannende heuveltjes, boomstammen om te verslepen, en jong en oud vermaakt zich opperbest. Een groot bord “demonstratie” erbij, en je bent gebombardeerd tot attractie. Een win-win situatie noem je zoiets.
Geparkeerd in een keurige rij vormden we een statische show. Niet alleen leuk voor de bezoekers, maar ook een schitterend visitekaartje voor de club.
Onze camper is te groot en te log voor in de speeltuin, maar dat betekende niet dat we ons moesten vervelen. Uiteraard werd er flink bijgebuurt, en werden technische gegevens uitgewisseld. Maar er was ook volop gelegenheid om een kijkje te nemen op het hoofdterrein. Deze was bezaaid met nostalgische kramen met rieten dak, met onder meer oude ambachten en producten. Het thema van de dag was "Van Graan tot Brood en Bier". Dus kon er versgebakken brood en ambachtelijk gebrouwen bier worden geproefd.
Op het grote demonstratieveld was altijd wat te bekijken. Schapen drijven en ganzen hoeden met border collies, volksdansen, Friese paarden onder het zadel, veteranengymnastiek. Noem maar op. Een krasse knar van in de 80 klom bovenop een menselijke toren. Kom daar maar eens om bij het “Meer Bewegen voor Ouderen” van tegenwoordig.
Om een uur of vijf was het gebeuren voor het publiek afgelopen, maar niet voor ons, want wij bleven het hele weekend staan. En voorlopig konden we onszelf verzadigen met een overheerlijke barBQ. Waarbij we ons intussen konden vergapen aan een stelletje enthousiastelingen die om het hardst raceten met gazonmaaiers. Niet zo goed voor de rug, zo’n hobby. Het was erg gezellig, en door sommigen werd tot bij het ochtendgloren doorgehaald.
Gewoontegetrouw stond er op zondag een toertocht op het programma, voor een groot deel over onverharde paden in de prachtige omgeving van Alphen. Het is een toertocht, geen rally, maar toen een Mog met pech strandde, borrelde de vergelijking met Parijs – Dakkar als vanzelf omhoog. Iedereen stopte om assistentie te verlenen. Uit alle hoeken en gaten kwamen mensen aanlopen met gereedschap, reserve-onderdelen en wijze raad. Maar van de geklapte luchtslang die de boosdoener bleek, had niemand een reserve. Gelukkig zaten we niet in de woestijn, en kon een plaatselijke loonwerker uitkomst bieden. En reken maar dat volgende week aan boord van elke Unimog een stuk reserve-luchtslang aanwezig is. We leren snel!
Na terugkomst werd nog eens uitgebreid bijgebuurt, en werd met verkrachte eenden de Unimogtent met toebehoren afgebroken. Gelukkig weten Unimoggers in het algemeen van aanpakken, en komt het niet op een paar mensen aan. Al met al weer een geslaagd weekend. Volgend jaar weer!

Truus de Ceuster